Kerstvloed 1717: van ideetje tot kunstroute
In de Petruskerk in Pieterburen is zaterdagmiddag het begin gemarkeerd van een bijzondere kunstroute. Over een vergeten geschiedenis.
De stormvloed op 24 december van dat jaar kostte aan 14.000 mensen het leven. In Noord-Groningen verdronken 2.000 mensen. Het water kwam tot aan de stad Groningen.
Dertien kunstenaars uit allerlei landen
Hielema legde zijn plan voor aan kennissen en dat leidde uiteindelijk tot de Kerstvloed Kunstroute 2017. In een volle Petruskerk in Pieterburen werd zaterdagmiddag met een optreden van het koor Focus Vocaal uit Groningen en het heffen van het glas de officiële opening verricht.
Sietse Hielema mocht het niet meemaken: hij overleed in 2015.
Dertien kunstenaars uit Japan, Indonesië, Verenigde Staten, Denemarken, Duitsland en Nederland tonen op dertien plekken langs de Groninger waddenkust (Van Vliedorp tot Noordpolderzijl) hun werk, geïnspireerd op de ramp van 1717. Een aantal van hen heeft zelf ervaren wat de kracht van water is.
De Japanse Nishiko maakte de tsunami mee en Rontherin Ratliff overstromingen in New Orleans. De deelnemende kunstenaars erkenden: toen ze werden gevraagd hadden ze nog nooit van de Kerstvloed in 1717 gehoord.
‘Rare praatjes van Donald Trump’
Er werd gememoreerd dat de kracht van water in tijden van de klimaatverandering en de ‘rare praatjes van Donald Trump’ nog altijd actueel is. Wethouder Herwil van Gelder van gemeente De Marne zou ieder jaar wel iets willen organiseren om stil te staan bij de invloed die de zee altijd heeft gehad.
Dat de vier gemeenten die straks de gemeente Het Hogeland vormen hebben meebetaald aan het kunstproject is volgens hem een goed teken.
De kunstroute Kerstvloed 1717 (circa 45 kilometer) is te zien tot oktober dit jaar.